dimecres, 17 de gener del 2018

LA LLUNA I L'ATMOSFERA

La Terra té un satèl·lit que és la Lluna. La seua òrbita està a 384.000 km de distància. La força de gravetat de la Lluna és la causa de les marees als mars de la Terra.

La Lluna també té dos moviments: un de rotació sobre si mateixa i un altre de translació al voltant de la Terra. Els dos moviment tenen la mateixa durada: 27 dies i 8 hores; açò fa que sempre veiem la mateixa cara de la Lluna.

Durant el temps que fa la translació, la Lluna canvia d'aspecte segons la superfície de la Lluna que queda il·luminada pel Sol. Aquests diferents aspectes els anomenem fases de la Lluna. Les fases són quatre: nova, quart creixent, plena i quart minvant. La fase de Lluna nova no la veiem perquè no li arriba la llum del Sol però, a la fase de Lluna plena, el Sol la il·lumina totalment.


Abans d’acabar aquesta entrada, parlarem sobre l’atmosfera, que és la capa d’aire que envolta la Terra des de la superfície fins a uns 1000 quilòmetres d’altitud. L’aire de l’atmosfera es compon de diversos gasos necessaris per a la vida. El més abundant és el nitrogen, i després, l’oxigen. A més, conté vapor d’aigua, que provoca les precipitacions sobre el planeta, i l’ozó, que protegeix de la radiació del Sol.

La protecció que ens proporciona l’atmosfera és única en el Sistema Solar. Gràcies al fet que limita la radiació del Sol i impedeix que les temperatures a la Terra siguen massa altes, és possible la vida a la Terra.

Els gasos de l’atmosfera es distribueixen en cinc capes, totes imprescindibles perquè la Terra siga habitable. Els ésser vius ens desenvolupem en la troposfera, que és la capa més pròxima a l’escorça terrestre i reté la major quantitat d’oxigen i de vapor d’aigua. Les capes següents són l’estratosfera, la mesosfera, la termosfera i l’exosfera. Con més allunyada de la Terra es troba la capa, menys oxigen conté.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada