dimecres, 17 de gener del 2018

REPRESENTACIÓ DE LA TERRA

Per últim, tractarem les diferents maneres de representar la Terra, o una part d’aquesta:

- Globus terraqüi: és una representació del planeta que en respecta la forma esfèrica. La Terra es representa a escala, és a dir, més xicotet que el real, i amb els elements molt simplificats.



- Mapa o plànol: representa la Terra o una part sobre una superfície plana que no respecta la forma esfèrica del planeta. Els mapes usen una escala menor a la realitat i estan orientats als punts cardinals: N, S, E, O. Alguns mapes tenen una llegenda en què s’expliquen les dades amb colors o signes.
Podem trobar diferents tipus de mapes: els físics (que representen el relleu), els polítics (que mostren els països, les comunitats autònomes o les províncies) i els temàtics (que inclouen diferents dades com, per exemple, les econòmiques).






Per a facilitar l’orientació, la Terra es divideix amb línies imaginàries que es representen en els mapes i els globus terraqüis:

- Meridians: semicircumferències que van de pol a pol de la Terra, com el meridià 0º de Greenwich. Amb els meridians mesurem la longitud, que és la distància entre el meridià 0º i un punt a l’est o a l’oest del planeta.
- Paral·lels: circumferències concèntriques paral·leles a l’equador, la circumferència imaginària que divideix la Terra en hemisferi nord i hemisferi sud. Amb els paral·lels es mesura la latitud, és a dir, la distància entre l’equador i un punt del mapa cap al nord o el sud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada